lauantai 10. toukokuuta 2014

Kesää kohden

Talvi on taittunut kevääksi ja kohta vietetään  Annian 1v vuosipäivää. Mitä kaikkea tähän yrittäjyyden ensimmäiseen vuoteen on sisältynyt....

No viime keväänähän tein perusteellisen pohdinnan jälkeen ratkaisun elämässäni ja sanoin itseni irti vakityöstä ja aloin kokopäiväiseksi yrittäjäksi. Tein muutamia laitehankintoja ja hain starttirahaa. Työtilat päätin rakentaa kotiin ja starttirahaan sain myöntävän päätöksen. Mulla ei oikeasti ollu mikäänlaista arvioita siitä kuinka kallista yrittäjyys on. Verotoimistossa kävin selvittelemässä lakisääteisiä velvollisuuksia ja sieltä sain tietää että mulle kuuluu kolme lakisääteistä velvoitetta, jotka täytyy maksaa. Arvonlisävero, ennakkovero ja eläkemaksu. No arvonlisäveron kanssa ei ole ollut tähän mennessä ongelmia kun jo opintoihin liittyvissä yrittäjyysopinnoissa mulle neuvottiin sen toimintaperiaate. Lakisääteinen eläkemaksu määräytyy sen mukaan minkä verran arvoin omaksi työpanokseksi vuodessa yritykselle, eli sitä maksan tavallaan omaksi hyödykseni.  Ennakkovero yllätti suuruudellaan. No senkään kans ei oikeasti tullut ongelmaa, sillä työllistyin syyskuussa Lao:lle ja kävin verotoimistossa laskemassa uudelleen veroprosenttini uusien tulojen mukaan.

Se mikä yllätti oli todella kiivas puhelinrumba, joka alkoi lähes samantien kun rekisteröin yritykseni. Kaikki eläkevakuutusyhtiöt soittelivat ja tarjosivat eläkevakuutusta kauttansa. Kaikki vakuutusyhtiöt tarjosivat palveluitaan ja erilaiset netti ja puhelinoperaattorit ottivat yhteyttä. Mie olin tehnyt jo alkuun päätöksen, etten vielä alkuvaiheessa ota yhtään liittymää, tai liity hakupalveluihin.

No yhdestä nimeltä mainitsemattomasta hakupalvelusta soitettiin ja haluttiin päivittää mun tiedot. Sanoin suoraan puhelimessa että tiedot voin päivittää mutten maksa siitä yhtään mitään. En osta heiltä mitään, eikä mun tietoja tarvi heidän kauttaan löytää. Puhelinmyyjä oli toisessa päässä ymmärtäväisen kuuloinen ja halusi kuitenkin mun yrityksen osoitteen. Annoin osoitteen ja sanoin etten tilaa heidän kauttaan mitään, enkä tästä osoitteeni annosta aio maksaa mitään. No puhelun lopuksi hän sitten sanoi että heillä on tarjous joka maksaa vain --( en enään muista hintoja), kysyin myyjältä, että missä vaiheessa puhelua hänelle jäi epäselväksi etten tilaa heiltä mitään enkä aio mistään maksaa mitään. No myyjä vain lopetti puhelun sanoen, että ei sitten tuhlata kummankaan aikaa. Yllätys tuli viikon kuluttua  :sain yritykseltä n 150e laskun. 
Mie olin ihan raivona ja toisaalta stressissä siitä että mitä ihmettä. Seuraavana päivänä soitin yritykseen, joka laskun oli lähettänyt, reklamaatiot piti tehdä kirjallisesti sähköpostiin. No miehän tein. Kerroin tekeväni rikosilmoituksen asiasta, todisteena nauhotettu puhelu, josta käy todella hyvin ilmi etten tilannut heiltä mitään. Viikon kuluttua minulle tuli tieto, että lasku on mitätöity. Eli jo ensimmäisenä vuotena mua yritettiin huijata aiheettomalla laskulla. Kannattaa olla  tarkkana laskujen kanssa ja siitä mitä tietoja puhelinmyyjille antaa. Tästä viisastuneena olen katkaissut puhelun, mikäli joku mulle meinaa jotain puhelimitse myydä. Tällä viikolla mulle  luvattiin ilmainen konsultaatio puhelimitse. Onkohan olemassa ilmaisia konsultaatioita?? En usko enkä taida ottaa selvääkään...

Mitäs muuta.. No ensimmäisen tilikauden tilinpäätös. Mie oon päättänyt jättää kirjanpidon ammattilaisille ja valitsin Rovaniemeltä pienen yksityisen tilitoimiston omaksi tilitoimistoksi. Tätä tilitoimistoa mulle suositeltiin jo silloin,  kun vielä haaveilin yrityksen perustamisesta. Onneksi niiltä oli jäänyt muutaman asiakas eläkkeelle, niin he ottivat minut asiakkaakseen. Vähän nolona vein kirjanpitoni heille, ihan yksinkertaisesti olin kirjannut ruutuvihkoon kuukausittain tulot, menot, maksetut alvit ja voittona pitämäni osuudet. Ruutuvihkokirjanpitoni otettiin siellä tosi hyvin vastaan ja ensimmäiseltä tilikaudelta tehtiin kirjanpito, alv korjaukset ja tilinpäätös sekä tilitoimisto teki veroilmoitukset ym lakisääteiset jutut, joita en olis osannu ikinä tehdä ite.

No mikä hyöty tuosta oli. No ainakin se että tuon tekemiseen olis menny multa useampi viikko, kun olisin ensin ottanu selvää mitä mun mitää tehdä ja mille lomakkeelle. No toinen hyöty on se että ammattilainen osaa kaikki kirjanpidon lakikoukerot , jolloin taloudellinen hyöty on merkittävä. Samoin sitten sain nyt jo tiedon tulevista veronpalautuksista. Eli tässä asiassa luotan ammattilaiseen ja pääsen ite keskittymään siihen minkä parhaiten osaan, eli ompeluun.Ja olen tyytyväinen tähän ratkaisuun.

No miten mie olen sitte pärjännyt taloudellisesti ompelutyöllä? Mie en ole markkinoinu mun ompelupalveluita koskaan mitenkään. Asiakkat on olleet joko mun tuttuja, tutun tuttuja tai sitten Rovaniemilehden jutun perusteella tulleita asiakkaita. Mie oon ollut syyskuusta lähtien päivätyössä Lao:lla ja iltaisin, lomilla ja viikonloppuisin sitten ommellut omien asiakkaiden juttuja. No, tällä ompelumäärällä en olisi tullut toimeen ilman päivätyötä. Toisaalta en oo markkinoinu yhtään ja oman  jaksamisen vuoksi en ole ottanut ompelutöitä vastaan keväällä. Päätyön ohella olen tehnyt koko kevään suunnitelmia meidän ompelupoolin varalle ja muutamia asiakkuuksia on jo ilmaantunut.

No mitäs nyt tästä eteenpäin? Mulla loppuu päivätyö 30.5 ja tulevaisuus on taas avoinna. Nyt on työn alla kesätunikat, joista lisää seuraavassa postauksessa, jossa ehkä lisää myös suunnitelmia tulevasta ;)
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti